Energetika

REFORMA TRŽIŠTA ELEKTRIČNE ENERGIJE: Eurozastupnici usvojili stajalište odbora unatoč podjelama oko nuklearne energije

Autor Euractiv/Paul Messad

Europarlamentarci su na plenarnom glasanju u četvrtak većinom glasova podržali stajalište Europskog parlamenta o reformi tržišta električne energije, unatoč primjedbama više od 180 zastupnika

epa10855908 Members of the European Parliament (MEP’s) during a voting session of the European Parliament in Strasbourg, France, 12 September 2023. The session runs from 11 till 14 September. EPA-EFE/JULIEN WARNAND
Izvor: Julien Warnand/EPA

Europska komisija iznijela je u ožujku prijedlog reforme tržišta električne energije kao odgovor na sve veće cijene struje za potrošače, nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Dok se države članice EU još uvijek natežu oko tog prijedloga, Parlament je sada i službeno usvojio svoje stajalište, nepromijenjeno od onog kojeg je u srpnju usvojio parlamentarni odbor za industriju, na temelju izvješća španjolskog zastupnika Nicolasa Gonzáleza Casaresa (S&D).

To je potvrđeno na plenarnom zasjedanju u četvrtak, 14. rujna, gdje je stajalište odbora usvojeno sa 366 glasova za, 186 glasova protiv i 18 suzdržanih.

Traže 'plenarnu provjeru' stajališta odbora

Oko 180 zastupnika Europskog parlamenta podnijelo je u utorak prigovor predsjedništvu parlamenta, u kojem traže "plenarnu provjeru" stajališta odbora.

Prigovor je prvi podnio francuski zastupnik Christophe Grudler (Renew), koji se požalio da je stajalište odbora iz srpnja ograničilo mogućnosti financiranja izgradnje novih nuklearnih reaktora i produljenje životnog vijeka postojećih reaktora, a što su dva ključna pitanja za Francusku.

Zastupnici iz drugih političkih skupina kasnije su iznijeli i vlastite primjedbe, uključujućii one iz Ljevice, koje su podržali i kolege iz Socijalističke skupine, kao i zastupnici iz konzervativne skupine ECR.

Međutim, to nije bilo dovoljno da se prigovoru pridruže i drugi parlamentarci, pa je prigovor na kraju odbijen. To znači da će Casaresovo izvješće sada biti usvojeno kao stajalište parlamenta u trijalogu - pregovorima između Parlamenta, Komisije i Vijeća - u kojem dolazi do finalizacije zakona.

Prigovor na nuklearnu energiju

U izjavi za Euractiv, Grudler je priznao poraz.

"To je vladavina demokracije... Većina zastupnika odlučila poslati isti tekst izglasan u odboru ITRE na trijalog, bez bilo kakve sadržajne rasprave na plenarnom zasjedanju."

Da je prigovor prošao, "bili bismo u mogućnosti napraviti manje ispravke teksta, kako bismo svi bili na istoj valnoj duljini", dodao je. Tekst bi se u tom slučaju morao vratiti na plenarno zasjedanje, uz mogućnost da zastupnici na njega podnose amandmane.

Grudler kaže da je htio braniti interese "zemalja s postojećim nuklearnim elektranama, koje žele financirati produljenje životnog vijeka" svojih reaktora, i to zahvaljujući novom tržišnom okviru o kojem se trenutačno pregovara.

U svojem prijedlogu Europska komisija dopušta javnu potporu postojećim nuklearnim elektranama kroz ugovore za razliku (CfD) bez ikakvih dodatnih uvjeta, dok se u Casaresovom izvješću za upotrebu CfD-ova postavljaju uvjeti.

'Sveobuhvatna i dalekosežna reforma'

Casari je prije samog glasanja izjavio kako se ovdje ne radi o "djelomičnim prijedlozima koji bi odgovarali samo običnim nacionalnim interesima".

Stajalište koje je zauzeo odbor za industriju parlamenta stoga je za njega bilo "uravnoteženo" i dovest će do "sveobuhvatne i dalekosežne" reforme. Međutim, "odgađanje tog mandata dovelo bi do veće volatilnosti i veće nestabilnosti".

Francuska zastupnica Marine Mesure koja je u ime skupine Ljevice govorila u obranu prigovora, izjavila je uoči glasanja kako je "šokantno" što Europski parlament "ne može zauzeti stajalište" o tekstu koji je od takve velike važnosti za građane EU.

Ipak pobjeda za Grudlera?

Budući da je 35 posto glasova zastupnika ipak glasalo protiv i time podržalo Grudlerov prigovor, on nije nužno ostao praznih ruku.

Inicijativa koju je pokrenuo "dokazuje kako u parlamentu nema jednoglasnog stava o tom tekstu," rekao je Grudler.

"Gospodin Casares morat će to uzeti u obzir tijekom trijaloga".

Drugim riječima, stajalište parlamenta sada je službeno utvrđeno, ali je i oslabljeno.

"Vijeće EU sigurno neće propustiti priliku da ga na to podsjeti."

Svih 27 ministara energetike EU trebaju se ponovno sastati sredinom listopada na Vijeću za energetiku, gdje će se raspravljati o reformi tržišta električne energije. Francuska zasad još uvijek brani stajalište Grudlera, dok su s druge strane Njemačka, Luksemburg, Austrija i niz drugih zemalja.

Španjolska, koja predsjedava Vijećem EU, ostaje neutralna.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Divided EU Parliament adopts weakened stance on electricity market reform)