Energetika

ODGOVOR NA PUČ U NIGERU: Francuski koncern Orano potvrdio da opskrba uranijem nije ugrožena

Autor Euractiv/Théo Bourgery-Gonse

Francuska opskrba uranijem - ključnom sirovinom za nuklearnu fisiju - nije ugrožena, umirio je javnost nuklearni konglomerat Orano, nakon što su nove vlasti u Nigeru priopćile kako će stopirati svoj izvoz urana u Francusku.

epa10357110 The French utility EDF's Penly Nuclear Power Plant during a media visit in Petit-Caux, near Dieppe, France, 09 December 2022. EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
Izvor: CHRISTOPHE PETIT TESSON/EPA

U vojnom udaru, koji je započeo prošlog tjedna, general nigerske vojske Abdurahman Tiani došao je na vlast u toj afričkoj zemlji, i pritom pritvorio demokratski izabranog predsjednika Mohameda Bazouma.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, kao i drugim politički čelnici u svijetu i u Africi, osudio je puč u Nigeru, istaknuvši kako se "bilo kakav napad na Francusku i njene interese neće tolerirati."

Francuska je vrlo malo gospodarski aktivna u Nigeru, osim što vadi rudu uranija, resursa potrebnog za nuklearnu energiju. Francuski nuklearni konglomerat Orano eksploatira jedan od rudnika urana na sjeveru zemlje, u blizini grada Arlita, gdje zapošljava više od 900 radnika, od kojih je većina lokalno stanovništvo.

Francuska ima jednu od najnaprednijih nuklearnih infrastruktura u EU, a gotovo 70 posto energetskih potreba pokriva nuklearnom energijom. Brz i jednostavan pristup uranu, kojeg Francuska ne proizvodi na vlastitom teritoriju, od ključne je važnosti.

Nema kratkoročnih rizika

Nakon državnog udara u Nigeru, pučisti su priopćili kako će zamrznuti izvoz urana u Francusku.

"Izvori za naš uvoz uranija vrlo su diversificirani, a Niger predstavlja samo 4 posto globalne proizvodnje," rekao je novinarima u ponedjeljak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

I francusko ministarstvo energetske tranzicije potvrdilo je i da nema opasnosti za opskrbu.

"Trenutačna kriza ne predstavlja kratkoročni rizik za opskrbne kapacitete Orana i u Francuskoj i u inozemstvu," izjavio je glasnogovornik Orana za agenciju AFP. Opskrba je dovoljno diversificirana, rekla su iz tvrtke, a rudnici iz kojih nabavljaju sirovinu nalaze se na četiri kontinenta.

Niger je između 2005. i 2020. bio treći najveći dobavljač uranija, na kojeg otpada 17,9 posto ukupne uvezene količine (24.787 tona), po podacima Euratoma. Kazahstan je prvi s 20,1 posto (27.748 tona), a Australija druga s 18,7 posto (25.804 tona).

Niger je 2022. godine bio drugi najveći dobavljač prirodnog urana u EU, rekli su iz Euratoma za AFP, sa udjelom od 25,38 posto.

Gotovo 75 posto cijele svjetske opsrkbe uranom u EU dolazi iz Kazahstana, Nigera i Kanade. Kazahstan je daleko najveći svjetski proizvođač, sa 43 posto ukupne prozvodnje u 2022. godini, po podacima lobističke grupe World Nuclear Association.

Silazni trend u izvozu uranija iz Nigera u proteklom desetak godina rezultat je regionalne nestabilnosti i visokih troškova proizvodnje u odnosu na konkurenciju iz Srednje Azije, izjavila je za list LibérationTeva Meyer, geopolitička analitičarka.

Stoga je diversifikacija dobavljača bila je ključna za francusku energetsku strategiju, zbog čega se Francuska čvršće povezala s Kazahstanom, Uzbekistanom i Australijom.

Dugoročne prognoze

Ohrabrujući tonovi sa svih strana govore o naporima državnih dužnosnika da ublaže bojazan u javnosti i izbjegnu daljnju eskalaciju političke nestabilnosti.

"Kina ima veliku prisutnost u Nigeru i želi izbjeći bilo kakvu značajnu političku destabilizaciju," izjavio je za Euractiv Raphaël Danino-Perraud, istraživač u think tanku IFRI.

Kina također trebai velike količine uranija za vlastiti nuklearni program, kojeg stručnjaci za energetiku opisuju kao "najveći i najbrže rastući na svijetu."

Iako je u posljednjih desetak godina došlo do prekomjerne ponude uranija na tržištu i u skladu s tim pada njegove cijene diljem svijeta - zbog čega proizvođači nisu bili skloni da dodatno u njega ulažu - sve veći kineski nuklearni program sad bi mogao povećati globalnu potražnju i dignuti cijene.

Prije samo mjesec dana, kineska držvna nuklearna korporacija CNIUC postigla je dogovor s vladom Nigera o ponovnom pokretanju vađenja uranija iz rudnika u Azeliku, u središnjem dijelu zemlje.

Slično vrijedi i za SAD, koji je proteklih godina značajno vojno ulagao u Niger.

Imajući sve to u vidu, "Francuska si može priuštiti da žestoko uzvrati" pučistima, rekao  je Danino-Perraud, i da se može očekivati da međunarodna zajednica pruži podršku francuskim pozivima za de-eskalaciju situacije u Nigeru što je prije moguće.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Niger coup: France’s Orano confirms nuclear uranium supplies not at risk)