Energetika

VISOKE CIJENE STRUJE: U Francuskoj raste politička podrška za napuštanje zajedničkog tržišta električne energije

Autor Euractiv/Paul Messad

Kao što se i očekivalo, francuski Senat je u siječnju odbacio prijedlog da se ta zemlja isključi iz europskog tržišta struje. No neočekivano velika podrška koju je prijedlog dobio upozorava na sve veći krug pobornika te radikalne ideje.

Izvor: Unsplash / Andrey Metelev

Kao što se i očekivalo, francuski Senat je početkom siječnja odbacio rezoluciju s prijedlogom da se ta zemlja isključi iz europskog tržišta struje. No iako se očekivalo da će ta ideja propasti, ishod glasanja ukazuje da je prkos usmjeren protiv zajedničkog tržišta sve veći.

Rezolucija koju je predložila skupina francuskih komunističkih zastupnika dobila je svesrdnu podršku drugih ljevičarskih stranaka, u potezu koji izgleda kao dosad neviđen izraz nepovjerenja u tržište strujom Europske Unije.

Veleprodajne cijene struje prošle su godine otišle u nebo uslijed smanjene opskrbe ruskim plinom, smanjene proizvodnje u hidroelektranama zbog ljetnih suša, te niza kvarova u francuskom sustavu nuklearnih elektrana.

No, komunistički senator Fabien Gay tvrdi da su problemi nastali zbog same strukture tržišta više nego zbog rata u Ukrajini ili problema s francuskim nuklearkama - i čini se da njegovo gledište dobija sve više pobornika u francuskom Senatu.

Čak 57 senatora iz Union centriste (UC) kluba desnog centra (od njih ukupno 348 u gornjem domu francuskog parlamenta) neočekivano je podržalo Gayevu rezoluciju, koja je predložila da Francuska potpuno napusti europsko tržište struje, kao odgovor na ogromni porast cijena.

'Privremeno napuštanje' tržišta

U rezoluciji se tvrdi da izvorna obećanja zajedničkog europskog tržišta strujom - poput nižih cijena, poticanja inovacija, i gradnje novih elektrana - jednostavno nisu ispunjena.

Gayeva rezolucija je stoga trebala poslužiti kao radikalan politički odgovor, u kojem se tvrdilo da su predložene reforme Europske komisije "daleko od preispitivanja temeljnih pravila europskog tržišta," za koje je rekao da su "izvor današnjeg problema."

Rezolucija je pozivala na privremeno napuštanje europskog tržišta električne energije, po uzoru na slične odluke koje su već donijele Španjolska i Portugal. Umjesto tog, predloženo je proširenje francuske državno regulirane tarife za električnu energiju (TRV) na sve korisnike, i ukidanje zakona ARENH koji ograničava cijenu po kojoj državna elektroprivreda EDF može prodavati struju dobivenu iz nuklearnih elektrana drugim kompanijama na tržištu.

Tarifa TRV trenutno osigurava da kućanstva, lokalna samouprava, mala i mikro poduzeća dobivaju električnu energiju po fiksnoj cijeni koja je jednaka proizvodnoj. ARENH pak propisuje da se unaprijed određena količina struje može prodavati po niskoj cijeni takozvanim "alternativnim" distributerima koji su ušli na tržište u vrijeme liberalizacije istog.

Podrška centrista

To su bili razlozi zbog kojih su senatori iz kluba desnog centra UC podržali tekst rezolucije.

"Ne slažemo se sa svim izjavama autora ovog prijedloga," rekao je rapporteur te skupine François Bonneau prije glasanja. Međutim, dodao je, njegov klub podržava "popuštanje" pravila i "kompletno preuređenje" propisa koji reguliraju tržište električne energije u EU.

Bonneau je rekao kako vjeruje da bi privremeno napuštanje tržišta bilo "relevantna opcija koju ne treba isključiti."

Zahvaljujući podršci senatora iz kluba UC, komunista, i drugih klubova ljevice i zelenih, rezolucija je na kraju prikupila 153 glasa podrške. Iako to nije bilo dovoljno za pobjedu protiv 180 senatora iz redova desnice i drugih centrističkih klubova koji su glasali protiv, ishod glasanje je ipak poslao snažnu poruku, jer samo godinu dana ranije podrška za takvu ideju je "još uvijek bila vrlo mala," kako kaže Gay.

Polarizacija stranaka

Debate o napuštanju europskog tržišta električne energije intenzivirale su se proteklih mjeseci, čak i unutar redova konzervativne stranke Les Republicains (LR), čijih je 148 senatora glasalo protiv prijedloga komunista.

U studenom, predsjednik kluba LR Olivier Marleix podržao je ponovno formiranje integrirane javne službe za energiju, što bi u biti značilo napuštanje europskog tržišta električne energije.

S druge strane, senatori Zelenih su promijenili stranu. U studenom su bili protiv napuštanja tržišta, govoreći kako bi to omogućilo državnoj kompaniji EDF da opet zauzme dominantnu ulogu na domaćem tržištu struje.

Istovremeno, EDF se također bavi upravljanjem i izgradnjom francuskih nuklearnih elektrana, kojima se oduvijek protive zeleni parlamentarci.

"Znam da je bilo internih razgovora," rekao je Gay. "Iako se možemo ne slagati po pitanju izvora električne energije, odlazak s europskog tržišta električne energije je potpuno druga tema o kojoj su Zeleni i Komunisti suglasni," dodao je.

Uz podršku centrista koja je u zadnji čas iznenadno stigla, takva radikalna ideja sad je ušla u mainstream francuske politike.

(Originalan članak pročitajte ovdje: Defiance grows in France against EU electricity market)