Energetika

EUROPSKI GREEN DEAL: Timmermans odbacuje prigovore da bi trebalo 'pauzirati' donošenje nove ekološke regulative

Autor Euractiv/Théo Bourgery-Gonse

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans rekao je u petak da je protiv bilo kakvog "pauziranja" zelene tranzicije, kao odgovor francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu koji zagovara 'pauziranje europske regulative' za okoliš

epa10526210 European Commission vice-president in charge for European green deal Frans Timmermans gives a press conference on Net-Zero Industry Act and the European Hydrogen Bank in Brussels, Belgium, 16 March 2023. EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Izvor: OLIVIER HOSLET/EPA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prošli mjesec je izjavio da je pauza nužna kako bi se industrija mogla prilagoditi i naviknuti na standarde koje propisuje europski Green Deal usvojen 2019. godine.

"Mi provodimo ono o čemu smo dobijeli odluke, ali moramo prestati dodavati nova pravila", rekao je Macron u govoru 11. svibnja.

"Inače, postoji opasnost da postanemo najbolji u pogledu uvođenja regulative, ali i najlošiji u pogledu financiranja," dodao je Macron.

Tvrtke bi mogle biti preopterećene ekološkim standardima

Premijer Belgije Alexander De Croo složio se s Macronom, i ustvrdio da tvrtke ne bi trebale biti "preopterećene" ekološkim standardima.

Europska komisija nije reagirala na njihove komentare.

Nema vremena 'za paralizu'

Međutim, Timmermans, koji je glavni dužnosnik Komisije za borbu protiv klimatskih promjena, jasno je dao do znanja u petak na konferenciji za medije u pariškom Institutu Jacques Delors kako se "nema vremena za gubljenje", jer cijelom svijetu prijeti "opasnost od ekocida koji ugrožava opstanak čovječanstva".

"Stoga je potrebno 'kalibrirati' naše institucije kako bismo se uhvatili u koštac s tom hitnom situacijom...Nemamo luksuz za pauze... i nemamo vremena za paralizu u borbi protiv klimatskih promjena", rekao je Timmermans u jasnoj aluziji na Macronove izjave.

Pritom svaki pokušaj da se manipulira raspravom o klimatskim promjenama samo potiče "kulturne ratove" unutar EU, upozorio je Timmermans, naglašavajući da prijeti i opasnost od "zatvaranja očiju pred znanstveno dokazanom stvarnošću".

Umjesto toga, pozvao je Europljane da razmišljaju o sebi kao o "dobrim precima", po logici utjelovljenoj u sljedećem sloganu: "Čak i ako moram uložiti napor koji me skupo košta [da ograničim globalno zatopljenje], znam da će moja djeca i unuci smatrati da sam bio dobar predak".

Zakon o obnovi prirode

Timmermans je također oštro kritizirao trenutni zastoj u Europskom parlamentu oko donošenja Zakona o obnovi prirode o kojem će biti zastupnici iz Odboru za okoliš glasati 15. lipnja.

"Ne možemo spasiti klimu bez spašavanja prirode", rekao je Timmermans, dodavši da "ako ne damo prirodi vremena da se obnovi, Green Deal će propasti."

Novim zakonom želi se riješiti problem naglog opadanja broja životinjskih i biljnih vrsta, te pogoršanja zdravlja europskih ekosustava. To bi se trebalo postići poticanjem zdravih staništa koja mogu podržavati održivu poljoprivredu, skladištiti CO2 i smanjiti efekte sve češćih ekstremnih vremenskih pojava poput poplava.

U srijedu, 31. svibnja, zastupnici iz političke skupine desnog centra Europske pučke stranke (EPP) su napustili pregovore o novom zakonu, ustvrdivši da je procjena utjecaja zakona na sigurnost opskrbe hranom, smanjenje poljoprivrednog zemljišta i širenja infrastrukture za obnovljivu energiju "nepotpuna".

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Green Deal: EU’s Timmermans rules out ‘break’ in the green transition)