Energetika

BIOELEKTRANA NTC GAJ IZ LIPIKA PRED GAŠENJEM: U udruženju bioplinskih postrojenja kažu da Hrvatsku čeka lavinu stečajeva

Autor Adriano Milovan

Hrvatska udruga proizvođača bioplina (HUPB) upozorava da bioplinska postrojenja ne mogu izdržati zamrznutu cijenu struje i traže da Vlada izmijeni propise

Bioplinsko postrojenje
Izvor: Damir Spehar/PIXSELL/PIXSELL

Bioelektrana NTC Gaj kod Lipika podnijela je zahtjev za otvaranjem stečaja, a sličan scenarij čeka i brojne druge bioplinske elektrane u Hrvatskoj ako Vlada hitno ne reagira, priopćili su u utorak iz Hrvatske udruge proizvođača bioplina (HUPB).

NTC Gaj je bioplinsko postrojenje snage dva megavata koje je s radom počelo u svibnju 2020. godine.

Proizvodnju je moralo obustaviti proizvodnju zbog energetske krize i sporosti države da im pomogne, zbog čega je u posljednjih godinu dana generiralo ogromne gubitke, pojašnjavaju u HUPB-u.

Traže hitnu pomoć Vlade

"Cijena sirovina potrebnih za rad bioplinskih postrojenja u zadnjih se godinu dana udvostručila. S obzirom da državne institucije zadužene za energetiku, osim praznih obećanja, nisu ništa napravile da se cijena električne energije podigne, mi nismo više mogli plaćati ulazne sirovine kooperantima i morali smo donijeti odluku da zatvorimo postrojenje", poručio je Peter Maierhofer, vlasnik bioelektrane NTC Gaj.

U HUPB-u ističu kako su u posljednjih 14 mjeseci u više navrata upozoravali da cijena struje nije adekvatna ulaznim troškovima, prvenstveno sirovini za proizvodnju. Napominju kako će do ljeta morati ugasiti 70 posto proizvodnje iz bioplinskih postrojenja ako im Vlada Andreja Plenkovića hitno ne pomogne.

"Počelo se događati upravo ono na što smo upozoravali. Mi više od godinu i pol dana bezuspješno pregovaramo s državom, a nama je svaki dan bitan jer se generiraju ogromni gubici. Resorno ministarstvo ne donosi odluke i mi apeliramo na premijera Andreja Plenkovića da se hitno uključi u rješavanje ovog problema dok se još može spasiti dio postrojenja. U protivnom u kratkom roku, isti scenarij čeka instaliranih još sedam megavata bioplinskih elektrana i to će se nastaviti istom dinamikom dok se sve ne ugase“, upozorio je Marijan Cenger, predsjednik HUPB-a.

Bez pomoći države slijede stečajevi

U HUPB-u žele da država hitno donese tri mjere za spas bioplinskog sektora. Traže da se bioplinska postrojenja izuzmu iz Uredbe o ograničavanju cijena električne energije, zatim izmjenu Uredbe o poticanju električne energije iz obnovljivih izvora te da se postrojenjima koja su bila prisiljena raskinuti ugovore ponovno omogući ulazak u HROTE.

Inače, bioelektrana NTC Gaj je u sustavu HROTE-a. U HUPB-u zaključuju kako je to dokaz da tvrtke nisu napuštale HROTE jer su htjele, nego zato da spase poslovanje dok se ne riješi njihov problem.

"Međutim, do sada se ništa nije riješilo i sada svima slijedi isti scenarij, a to je stečaj i ključ u bravu", zaključio je Cenger.