Energetika

UŠTEDE OD 530 MILIJUNA EURA: Europska komisija usvojila pravila za manju potrošnju struje uređaja u stanju pripravnosti

Autor Adriano Milovan

Zahvaljujući izmijenjenim pravilima, potrošačima će biti dostupnije informacije o potrošnji energije električnih uređaja u stanju pripravnosti

Električni uređaj
Izvor: Pixabay

Europska komisija je u ponedjeljak donijela nova pravila za smanjenje potrošnje električnih uređaja u stanju pripravnosti, čime želi ostvariti velike uštede u potrošnji struje.

Kako su priopćili iz Komisije, nova se pravila odnose na električne uređaje poput perilica rublja, TV uređaja i ručnih konzola za videoigre.

Sada obuhvaćeni i modemi za Wi-Fi 

Time se, objašnjavaju u Europskoj komisiji, uvodi niz izmjena u Uredbu o ekološkom dizajnu za uporabu električne energije u stanju pripravnosti, isključenosti i umreženom stanju pripravnosti iz 2008. godine.

Izmjenama se u obzir uzimaju tehnološki i tržišni razvoj posljednjih godina, a proširuje se i područje primjene pravila. Tako su, primjerice, pravilima sada obuhvaćeni i proizvodi s niskonaponskim vanjskim napajanjem, poput male mrežne opreme, među kojima su i usmjerivači i modemi za Wi-Fi, kao i bežični zvučnici.

Uštede za potrošače

"Zahtijevanjem smanjene potrošnje električne energije za proizvode u stanju niske potrošnje energije, Komisija procjenjuje da će se do 2030. ostvariti godišnja ušteda energije od četiri teravatsata, što znači godišnju uštedu ugljikova dioksida od 1,36 milijuna tona ekvivalenta CO2. Od toga će koristi imati i potrošači jer će se smanjiti njihovi računi, a ukupna ušteda za potrošače procjenjuje se na 530 milijuna eura godišnje do 2030. godine“, ističe se u priopćenju Europske komisije.

Zaključuje se da će zahvaljujući revidiranim pravilima potrošačima biti dostupnije informacije o potrošnji energije u stanju pripravnosti, isključenom stanju i umreženom stanju pripravnosti te o vremenu koje je potrebno da proizvod automatski uđe u jedan od tih načina rada.