Energetika

ZBOG SIGURNOSTI OPSKRBE: Češka najavila ukidanje uvoza ruskog nuklearnog goriva, zamijenit će ga američki Westinghouse

Autor Euractiv/Aneta Zachová

Češka je najavila da će nuklearno gorivo ubuduće nabavljati od američke tvrtke Westinghouse, što znači da će se obje češke nuklearke riješiti ruskog uvoza do kraja 2023. godine

Izvor: Pixabay

Nuklearna elektrana Dukovany je od puštanja u pogon prije gotovo 40 godina uvijek koristila isključivo gorivo koje kupuje od ruske kompanije TVEL, koja je dio ruskog državnog holdinga Rosatom. No, nakon izbijanja rata u ukrajini češka elektroprivreda ČEZ koja upravlja elektranom odlučila je promijeniti dobavljača, i to zbog sigurnosnih razloga.

"Osiguravanje dobavljača sa Zapada za gorivo u elektrani Dukovany predstavlja značajan korak ne samo za češku energetsku industriju već i za cijelu državu. To će i ojačati sigurnost energetske opskrbe", rekao je Daniel Beneš, predsjednik uprave ČEZ Grupe.

I francuka kompanija će opskrbljivati češku nuklearku

Američki Westinghouse i francuska kompanija Framatome će od sljedeće godine gorivom snabdijevati i drugu češku nuklearnu elektranu Temelin. To znači da će se do kraja 2023. obje češke nuklearke riješiti ruskog uvoza.

Slovačka elektroprivreda SE također traži novog dobavljača goriva za svoje dvije nuklearne elektrane, Bohunice i Mochovce, iako nuklearno gorivo nije stavljeno pod sankcije koje je EU uvela Rusiji.

"Jasno je da moramo imati dovoljno goriva iz sigurnih izvora, i zbog toga se pokušavamo riješiti nabave iz Rusije što je brže moguće," rekao je slovački premijer Eduard Heger nakon što se sastao s čekim premijerom Petrom Falom u ponedjeljak.

Gorivo za nuklearke u Ukrajini

Lokalni mediji spekuliraju da ne postoji alternativa za uranijev dioksid, gorivo koje koriste reaktori u čekoj elektrani Dukovany. No češka elektroprivreda ČEZ kaže da je Westinghouse nedavno ubrzao razvoj goriva i da sad može obavljati isporuke goriva proizvedenog u njihovom postrojenju u Švedskoj.

Radi se o slučnoj vrsti goriva koje je razvijeno za nuklearke u Ukrajini, uz neke "tehničke razlike."

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Czechia replaces Russian nuclear fuel imports with US imports)