Energetika

PRIJEPORI OKO NUKLEARNE ENERGIJE: Njemačka predvodi klub protiv uvrštenja nuklearnog hidrogena među obnovljive izvore

Autor Euractiv/Frédéric Simon

Skupina sedam zemalja EU koje predvodi Njemačka odbile su prijedlog da se hidrogen proizveden nuklearnom energijom uvrsti u ekološke ciljeve EU, čime se nastavljaju prijepori sa skupinom okupljenom oko Francuske

epa08095216 Steam billows from a cooling tower of the 'Electricite de France' (EDF) company's nuclear power plant Golfech in the community of Golfech, Tarn-et-Garonne departement, western France, 30 December 2019. EDF operates all 58 nuclear power plants in France. According to data provided by the World Nuclear Association (WNA), France produced an estimated 71 percent of its electricity of about 562 TWh in 2017 with nuclear plants. The WNA also cited a French National Radioactive Waste Management Agency (ANDRA) 2017 inventory that was published in April 2019 that France had 59 percent of its 1.62 million cubic meters of nuclear waste from this power generation. EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG
Izvor: CAROLINE BLUMBERG/EPA

U pismu poslanom Europskoj komisiji, tih sedam država ustraje na protivljenju ideji da se nuklearna energija uključuje u izračun ciljeva za smanjenje emisija u transportu.

"Smatramo da proizvodnja i upotreba hidrogena i goriva niskog ugljika ne bi trebalo poticati odredbom koja promiče obnovljive izvore energije," piše u pismu poslanom 16. ožujka i kojeg su potpisale Austrija, Danska, Njemačka, Irska, Luksemburg, Portugal i Španjolska.

Pronuklearna koalicija

S druge strane, Francuska kojoj se pridružilo još osam drugih zemalja EU žele da se goriva dobivena nuklearnom energijom izuzmu iz ciljeva propisanih odredbom za energiju iz obnovljivih izvora u transportu. To znači da se ona ne bi računala u jednadžbi za izračun obvezujućih ciljeva za smanjenje emisija.

Pariz kaže da se time ne bi ograničio potencijal za dobivanje hidrogena iz obnovljivih izvora, već da bi se time osiguralo za elektrolizatori koji postoje u Europi rade maksimalnim kapacitetom jer bi bili pogonjeni strujom i iz obnovljivih i iz nuklearnih izvora. Pronuklearna koalicija osim Francuske uključuje i Bugarsku, Češku, Hrvatsku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju.

Antinuklearni blok

Antinuklearni blok tvrdi da goriva s niskim emisijama ugljika (poput hidrogena dobivenog nuklearnom energijom) treba izostaviti iz odredbe o obnovljivim izvorima. Također se protive povezivanju goriva niskog ugljika s ciljevima za obnovljivu energiju.

"Kad bismo brojali energiju niskog ugljika za izračun ciljeva za obnovljivu energiju, to bi smanjilo naš rad na borbi protiv klimatskih promjena i usporilo investicije u prijeko potrebne kapacitete za obnovljive izvore," kažu iz te skupine, i dodaju da odredba o obnovljivoj energiji "ne sprečava i ne brani državama članicama da koriste hidrogen niske stope emisija ili druga takva goriva."

U nastavku kažu da "hidrogen proizveden nuklearnom energijom može igrati ulogu u nekim državama članicama" i da je za njih "potreban jasan regulatorni okvir." No, smatraju da bi se time trebala baviti nova revidirana legislativa koja se bavi plinom.

Spor Pariza i Berlina

Francuska već neko vrijeme pokušava izboriti da se nuklearnoj energiji dodijeli status energije niske emisije ugljika, usporedno s drugim obnovljivim izvorima.

Početkom ovog mjeseca Pariz je odvojeno od ovog pokrenuo "nuklearni savez" s 10 drugih država EU, s ciljem uže suradnje na cijelom nuklearnom opskrbnom lancu i promicanja "zajedničkih industrijskih projekata" za nove proizvodne kapaciteta.

Njemačka je isprva pružala otpor francuskim nastojanjima, no činilo se da se povukla prije dva tjedna, najavom da se neće protiviti prijedlogu da se nuklearnoj energiji prizna status u europskim ciljevima za dekarbonizaciju.

Odredba EU o obnovljivim izvorima trenutno je na čekanju, jer je zapela na definiciji obnovljivog hidrogena u europskim ciljevima za zeleniji transport.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Seven countries reject nuclear-derived hydrogen from EU renewables law)