Energetika

HRVATSKA U NUKLEARNOM SAVEZU: Imamo odgovor iz Ministarstva gospodarstva o razlozima uključenja u 'klub jedanaest'

Potencijalno će se Republika Hrvatska uključiti i u projekt NEK2 kada projekt bude u zreloj fazi, navedeno je između ostalog u odgovoru na pitanje o razlozima uključenja u savez zemalja za jačanje suradnje na polju nuklearne energije

NE Krško
Izvor: Boris Scitar/Vecernji list /PIX/Vecernji list

Nakon što je objavljeno da je u Stockholmu 28. veljače zaključen „pakt“ jedanaest europskih zemalja, na poziv Francuske, za jačanje europske suradnje na polju nuklearne energije, a jedna od zemlji potpisnica je bila i Hrvatska, obratili smo se Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja da bismo više saznali o hrvatskim razlozima uključenja i budućim planovima.
Susretu u Stockholmu je prisustvovala i povjerenica Europske komisije za energetiku,Kadri Simson, a francuska ministrica za energetsku tranziciju Agnès Pannier-Runacher, koja je pokrenula cijelu inicijativu, izjavila je za medije da je cilj saveza „strukturirati suradnju duž cijelog nuklearnog vrijednosnog lanca" i pružiti Europi "sve alate za postizanje neutralnosti u emisijama ugljika do 2050."
U Stockholmu nije bio hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović osobno, ali je, potvrđuju nam iz Ministarstva – sudjelovao predstavnik, no nisu ga imenovali. Na pitanje o razlozima uključenja odgovoreno nam je da „Republika Hrvatska aktivno sudjeluje u radu NE Krško te uživa sve prednosti i međunarodne obveze koje iz toga proizlaze.“
A mogući ciljevi i inicijative u kojima se vidi Hrvatska kroz rada „kluba“ jedanaestorice?

Moguće priključivanje projektu NEK2

„Potencijalno će se Republika Hrvatska uključiti i u projekt NEK2 kada projekt bude u zreloj fazi te sukladno tome ne odbacujemo potencijal nuklearne energije, što je i kontinuirana politika koju Republika Hrvatska zastupa prema ovom izvoru energije.“, odgovoreno nam je iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.
To je, po svemu sudeći, novi korak u konkretizaciji hrvatskog uključivanja u projekt izgradnje drugog bloka Nuklearne elektrane Krško (NEK2), o čemu je već govorio i premijer Andrej Plenković u javnim nastupima.
Primjerice, u travnju 2022. godine na skupu povodom Dana planeta Zemlje rekao da „Hrvatska u kontekstu manje ovisnosti o ruskom plinu i na putu niskougljičnog razvoja vidi i važnu ulogu nuklearne energije, iz koje danas proizvodi 15 posto svoje struje.“.
"Spremni smo zajedno sa Slovenijom realizirati projekt drugog bloka NE Krško koja bi time za 10 godina mogla proizvoditi još trećinu struje za građane i gospodarstvo", istaknuo je Plenković tom prilikom.
Hrvatski član Uprave Nuklearne elektrane Krško (NEK) Saša Medaković u studenom prošle godine, na Forumu koji je održan u sklopu posjeta slovenskog predsjednika Boruta Pahora Hrvatskoj, rekao je da su „planovi za izgradnju novog bloka NE Krško realni“, te da „postojeća iskustva daju dovoljno vjere u sposobnost da se takav projekt odradi kvalitetno i na vrijeme“.
Medaković je na Forumu rekao da bi nova elektrana otprilike bila 50 posto veća od postojeće, a ukoliko bi sve išlo po planovima, svoje bi prve megavate u mrežu dala 'negdje sredinom idućeg desetljeća'.